„Poznaj dobrą żywność” – OSM Włocławek

06.12.2018

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazła się Kujawska Spółdzielnia Mleczarska Włocławek. Tam produkty wyrabiane są w sposób tradycyjny, dlatego firma nie ma problemów z uzyskaniem znaków takich jak PDŻ. Znak „Poznaj zdrową żywność” posiadają następujące produkty: twaróg półtłusty krajanka w folii, kefir kujawski 400 g, twaróg półtłusty klinek w folii, twaróg krajanka półtłusty 250 g. Wyroby te otrzymały znak jakości PDŻ w 2016 roku. Kolejny certyfikowany produkt (2018 r.) Spółdzielni, to śmietana 18% wiejska z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej.

 

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska Włocławek to średnia firma, która skupuje ok. 70 tys. litrów mleka dziennie. Daje to 25 mln i powyżej w ciągu roku. Mleko skupowane jest z własnej bazy surowcowej od sprawdzonych dostawców, członków Spółdzielni.

Jak podkreśla Jadwiga Kapińska – wiceprezes Spółdzielni, mleko musi być bardzo wysokiej jakości. Jest ono sprawdzane, oceniane tak samo jak gotowe produkty. – Jakość musi być cały czas na najwyższym poziomie po to, aby możliwe było przedłużanie certyfikatów. Utrzymanie surowców jest jednak trudne. Szczególnie w okresie letnim, gdzie trzeba dbać o odpowiednie temperatury mleka, przewieźć je jak najszybciej do zakładu, aby tam  przerobić na produkt – dodaje wiceprezes.

Badania przeprowadzane są w zakładzie pracy, jak również w certyfikowanych laboratoriach i odwoławczych. Cały czas proces musi być zachowany od początku do końca. W firmie prowadzone są kontrole firm certyfikujących. Sprawdzane są wybrane produkty albo cała gama zrzeszona w systemie.

 

Jabłkowe placuszki z nutą cynamonu i miodem lipowym

Pasieka PUCER Dariusz i Małgorzata Pucer

 

Składniki:

2 jabłka

2 jajka

5 łyżek mąki owsianej

1 łyżeczka oleju (opcjonalnie do smażenia)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka miodu lipowego Pasieka Pucer

garść borówek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować, dodać pokrojone w cząstki jabłka. Z przygotowanej

masy smażyć placuszki z dwóch stron. Podawać z borówkami polewając odrobiną miodu lipowego.

 

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

Konrad Sikorski
Tagi:
Udostępnij:
ZGŁOŚinterwencję
Co?
Gdzie?
Kiedy?
Patronat radia rdn
regionalne wiadomości sportowe
sport.
rdn.pl
MAGAZYN
żużlowy
rdn_f polecamy