„Poznaj dobrą żywność” – Zakłady Mięsne Mościbrody

05.12.2018

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazły się Zakłady Mięsne MOŚCIBRODY w Mościbrodach k. Siedlec.

Znak Poznaj Dobrą Żywność znany jest w zakładach Mościbrody od wielu lat i od wielu lat produkty z tych zakładów oznaczane są tym znakiem. – Od wielu lat sprzedajemy produkty pod tym znakiem. Najwcześniej mieliśmy „polędwicę dojrzewającą”, następnie była „kaszanka”,  „salceson senatorski” i „filet naturalny z indyka”, „kiełbasa dojrzewająca”, „kiełbasa polska pieczona”. Są to produkty bardzo wysokiej jakości, wytwarzane na staropolskich recepturach – mówi Krzysztof Borkowski, właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody i Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

 

Żeby otrzymać znak Poznaj Dobrą Żywność, wymagana jest bardzo wysoka jakość wytwarzanych produktów. – Przede wszystkim muszą być wytwarzane z polskiego mięsa, muszą mieć wysokie standardy jakościowe i zakład musi być na odpowiednim poziomie – wyjaśnia Krzysztof Borkowski. Dokonywana jest ocena jakościowa, produkty są m. in.: badane w laboratorium. – W produktach, które pretendują do takiego oznaczenia  musi być bardzo wysoka zawartość mięsa. Są na rynku produkty w których zawartość mięsa jest bardzo niska, zawierają jakieś substytuty, dodatki. Aby otrzymać znak PDŻ, trzeba zaprezentować produkt jak najbardziej naturalny, smaczny, ciekawy, pochodzący z terenów Polski – dodaje właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody.

 

Produkty oznaczone znakiem PDŻ trafiają do handlu detalicznego bezpośrednio w sklepach firmowych albo do marketów, dyskontów lub hurtowni. – O ile w sklepach firmowych promocja takich produktów jest oczywista, to nie do końca tak jest w hipermarketach, dyskontach, czy hurtowniach, gdyż nie zawsze te punkty handlowe chcą promować dany produkt i nie zawsze dostatecznie informują konsumenta, który przecież jest w tych powiązaniach najważniejszy – ubolewa Krzysztof Borkowski. – My mamy dostarczyć konsumentowi dobry produkt i polski produkt. Mój zakład szczególnie kładzie na to nacisk – przekonuje. Zakłady Mięsne Mościbrody bazują tylko na polskim surowcu, pochodzącym z rejonu Polski wschodniej i centralnej. Chodzi tutaj o świnie i bydło. – Mięso jest bardzo dobrej jakości i jeżeli świnie  są nawet bardzo tłuste, to i tak w zakresie walorów wyprzedzają pod względem jakości surowiec z innych krajów Unii Europejska – wyjaśnia Krzysztof Borkowski. Jego zdaniem znak Poznaj Dobrą Żywność powinien się przełożyć bezpośrednio na sprzedaż. Krzysztof Borkowski jest także zdania, że obecnie potrzeba jeszcze większych środków na promowanie tego znaku. – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest bardzo zaangażowane w tę promocję, chociażby przez  pokazywanie  nagradzanych tym znakiem produktów na różnego rodzaju targach. Teraz trzeba dotrzeć bezpośrednio do sklepów, do handlu, po to by handel informował konsumenta. Dobrym pośrednikiem w promocji tego znaku są też środki masowego przekazu – dodaje Krzysztof Borkowski,  właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody i Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

Co można przygotować z produktów oznaczonych znakiem Poznaj Dobrą Żywność? Zamojskie Zakłady Zbożowe polecają przepis na pierogi z ziemniakami, serem i miętą.

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą

Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o.

Składniki:

1/2 kg Mąki Zamojskiej Zamojskie Zakłady Zbożowe

1 szkl. ciepłej wody

1 jajo

2 łyżki oleju

60-70 dkg gotowanych ziemniaków

25-30 dkg sera twarogowego

2 cebule

3 łyżki masła do smażenia

1 łyżka świeżej mięty

sól

pieprz

Sposób przygotowania

Farsz

Podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, ostudzić, dodać twaróg. W miseczce roztrzepać widelcem jajko, dodać do farszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną miętę a następnie raz jeszcze wymieszać.

 

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę zamojską, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarniać mąkę do środka (”zaparzyć”) ciasto – zrobi się elastyczne i będzie się dobrze kleiło) aż na stolnicy powstaną „kluski”, zrobić dołeczek i wbić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Rozwałkować podsypując mąkę na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotować jeszcze minutę, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną lub z krojoną w kostkę cebulką podsmażoną na maśle.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

Konrad Sikorski
Tagi:
Udostępnij:
ZGŁOŚinterwencję
Co?
Gdzie?
Kiedy?
Patronat radia rdn
regionalne wiadomości sportowe
sport.
rdn.pl
MAGAZYN
żużlowy
rdn_f polecamy