Kiedyś mięso szykowano tylko na święta

20.04.2019

Niedziela Wielkanocna jest najważniejszym dniem w roku. Wtedy na stole pojawiają się poświęcone wcześniej pokarmy. W przeszłości był to jeden z kilku dni, kiedy szykowano wszystko, co we wsi było najlepsze, między innymi mięso. Gdy właśnie coś ten produkt pojawił się na stole, można było śmiało stwierdzić, że dzień jest wyjątkowy.

Po za rodzinnymi świętami mięsa nie spożywano – wyjaśnia nam Anna Szurek z Muzeum Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach. – Jedzono głównie kaszę, różne warzywa, głównie kapustę. Święta to był czas, kiedy przygotowywano wędzone kiełbasy i boczki. Starano się, żeby na dworze chłopskim nie zabrakło lepszych dań. Każdy działał na miarę swoich możliwości – dodaje.

Aby poznać różne wielkanocne tradycje wsi pogórzańskich można odwiedzić Skansen im. Romana Reinfussa w Szymbarku. Możecie też nie wychodzić z domu i posłuchać naszego radia w Niedziele Wielkanocną.

Krzysztof Rosłoński
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Przegląd prasy katolickiej - Dorota Kunc, ks. Piotr Adamczyk
play
Słowo za słowo (NS) - dr.hab. Anna Sowa Staszczak
play
Rozmowa dnia (NS) - Andrzej Gut Mostowy
ZGŁOŚ
interwencje
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN
Magazyn żużlowy
w każdy wtorek o 16.30