Lekarz radzi co i jak jeść w święta Bożego Narodzenia

26.12.2018

Świąteczne obżarstwo może skończyć się poważnymi problemami ze zdrowiem – ostrzegają lekarze. Ich zdaniem za zjedzenie zbyt dużej ilości niektórych potraw może skończyć się nawet wizytą na izbie przyjęć.

– Musimy sobie zdać sprawę z tego, że wszystkie potrawy, które zawierają żółtko stymulują skurcze pęcherzyka żółciowego. Jaja są używane na przykład we wszystkich ciastach i musimy wiedzieć o tym, że przez taką substancję jak lecytyna mogą stymulować pęcherzyki z kamieniami – tłumaczy lekarz Andrzej Fugiel, specjalista chorób wewnętrznych, nefrolog i specjalista nadciśnienia tętniczego.

-Trzeba sobie uświadomić fakt, że im mniej zjemy tym lepiej. Taki karp powinien być smażony na małej ilości masła. Czasy głodu na szczęście już minęły, dlatego uszanujmy oczywiście tradycje ale także nasze zdrowie – dodaje.

Szczególnie uważać muszą osoby, które mają cukrzycę oraz problemy z woreczkiem żółciowym i żołądkiem. Lekarze podkreślają, że we wszystkim należy zachować umiar.

Posłuchaj:
rozmowy z lekarzem Andrzejem Fuglem
Wydawca
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Wojciech Wrona
play
Słowo za Słowo (NS)- Maciej Onasz
ZGŁOŚ
interwencje
REKLAMA
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN