Ruszył sezon na przetwory

21.08.2019

Maliny, borówki i śliwki – stoły na tarnowskim burku aż uginają się od tych owocowych przysmaków.

Jak przyznają sprzedawcy, dzięki domowym przetworom można zajadać się nimi nie tylko w sezonie, ale również poza nim.

Powidła ze śliw, owocowe dżemy czy syropy wciąż goszczą na polskich stołach, a wśród nich zdecydowanymi faworytami są przetwory wykonane z malin.

– Soki, albo dżemy z malin, bo od tego jest moja mama. – Maliny daję do słoików, zasypuję cukrem i pasteryzuję. Później w zimie w całości wszyscy wybierają. – Dżemy z jeżyn, z malinek bym poleciła sok. Na litr wygniecionego soku można dodać kilogram cukru i sok się nie psuje – mówią sprzedawcy.

Maliny na tarnowskim burku można kupić już od 5 do 7 złotych za pół kilogramowy koszyczek.

Za jeżyny zapłacimy 4 zł, a za borówki od 7-10 złotych. Śliwy kupimy już za 3 złote.

Posłuchaj:
Sprzedawców
Wydawca, Anna Pikusa
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Urszula Rusecka
play
Słowo za Słowo (M) - Marcin Kiwior
play
Słowo za Słowo (NS)- Tomasz Szołdrowski
ZGŁOŚ
interwencje
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN
Magazyn żużlowy
w każdy wtorek o 16.30