Salmonella zaczyna zbierać żniwo

11.06.2019

Upały – trzeba szczególnie uważać na lody, jajka czy mięso. Specjaliści przypominają – by uniknąć groźnych chorób, trzeba zwracać uwagę zwłaszcza na ich przechowywanie.

Do tej pory zatruło się salmonellą już 30 osób w Tarnowie i regionie tarnowskim.

Jak mówi Elżbieta Poproch, kierownik Nadzoru Sanitarnego oraz Epidemiologii w Sanepidzie w Tarnowie, są to na szczęście pojedyncze przypadki, a nie zbiorowe zatrucia.

Żadnych zbiorowych ognisk nie notowaliśmy. Są to przypadki pojedyncze bądź zakażenia pacjent od pacjenta albo w domu, jeżeli nie przestrzegamy czystości. Krojąc mięso, trzeba pamiętać o desce, żeby w odpowiedniej temperaturze ją umyć. Trzeba pamiętać o myciu jajek i by nie zamrażać powtórnie produktów.

W ubiegłym roku zatruło się salmonellą w Tarnowie i regionie tarnowskim znacznie więcej osób, bo prawie 200.

A to dopiero początek sezonu.

Posłuchaj:
Elżbieta Poproch
Cała rozmowa
Jadwiga Koziol
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Rozgryźć Kościół - Jerzy Maślanka
play
Słowo za słowo (M) - Andrzej Potępa
play
Słowo za Słowo (NS)- Stanisław Banach
ZGŁOŚ
interwencje
REKLAMA
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN
Magazyn żużlowy
w każdy wtorek o 16.30