Wielkanoc na Powiślu

20.04.2019

Tradycyjny żurek, mazurki, wypieki świąteczne oraz jajka i chrzan. Na Powiślu Dąbrowskim wielkanocne potrawy przygotowuje się przez kilka dni.

Do uroczystego wielkanocnego śniadania zasiada cała rodzina – mówi Marzena Smoła z Koła Gospodyń Wiejskich w Gręboszowie.

– Z wielkim namaszczeniem przygotowywany jest stół. Musi na nim być biały obrus. A na nim wszystkie potrawy, które były w koszyczku. Wędlina, jajka, barszcz biały, żurek. U mnie jest również taka tradycja, którą babcia celebrowała, że kroiła to jajko poświęcone na kilka kawałków. Na talerzyku je wszystkim dawała i wszyscy składaliśmy sobie życzenia.

Wielkanoc to na Powiślu Dąbrowskim czas rodzinnych i sąsiedzkich odwiedzin.

Dodatkowo wszystkie panny wyczekują wielkanocnego poniedziałku. Każda z nich liczy, że będzie mocno zlana wodą, co oznacza duże powodzenie wśród chłopców.

Posłuchaj:
Marzena Smoła
Grzegorz Golec, fot. zdjęcie ilustracyjne / archiwum
Udostępnij:
ZGŁOŚinterwencję
Co?
Gdzie?
Kiedy?
Patronat radia rdn
regionalne wiadomości sportowe
sport.
rdn.pl
MAGAZYN
żużlowy
rdn_f polecamy