Żywienie kobiet na oddziale ginekologiczno-położniczym w mieleckim szpitalu pod okiem dietetyka

05.12.2019

Już nie dwie kromki chleba z masłem i wędliną czy zupa mleczna, a zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Tak teraz wygląda żywienie kobiet na oddziale ginekologiczno-położniczym w mieleckim szpitalu.

Prawidłowe odżywianie kobiet w ciąży, to nie tylko zdrowie matki, ale i dziecka – wyjaśnia Karolina Podsiadło, szpitalny dietetyk.

– Prawidłowe żywienie w czasie ciąży oraz po porodzie jest bardzo ważnym czynnikiem prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia matki. Różnica między tymi dietami jest taka, że zwiększa się zapotrzebowanie u kobiet w ciąży na kalorię, węglowodany, białko i tłuszcze.

Kobiety otrzymują pięć posiłków, dużo świeżych owoców i warzyw, zdrowe i pyszne desery oraz edukacyjne konsultacje dietetyczne.

Przekonałam się, że stereotyp o żywieniu w szpitalach nie ma nic wspólnego z rzeczywistością – mówi pacjentka, Ewa Makuła.

– Jestem zadowolona. Jestem już po pierwszym spotkaniu z panią dietetyk, a to jest naprawdę szczególnie wartościowe, że w szpitalu można się czegoś nauczyć. Jestem miło zaskoczona, że jest dużo owoców, warzyw i zwraca się na to uwagę.

Zbilansowana dieta dla ciężarnych i młodych matek to efekt pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.

Posłuchaj:
Karolina Podsiadło
Ewa Makuła
Anna Zboch
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Marcin Kiwior
play
Słowo za Słowo (NS)- Jan Dziedzina
ZGŁOŚ
interwencje
REKLAMA
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN