Jak budować odporność jedzeniem? Teraz jest najlepszy czas, żeby się tym zająć!

19.09.2020

By wzmocnić swoją oporność przed sezonem grypowym watro pamiętać o zdrowym odżywianiu – mówi Katarzyna Wójs, dietetyk. Wielkimi krokami zbliża się październik, a z nim jesienna aura. Żeby uniknąć niemiłych przeziębień trzeba już teraz wzmocnić organizm.

Zanim zaplanujecie dietę zacznijcie od badań – mówi sądecka dietetyk.

– Polecam, aby sprawdzić sobie poziom witaminy D3, po prostu pobrać krew i sprawdzić. To jest podstawa do tego, by wzmocnić naszą odporność. Kolejną rzeczą jaką możemy wprowadzić, przede wszystkim w okresie jesiennym są wszelkiego rodzaju kiszonki, czyli kiszona kapista czy ogórki. Możemy dodatkowo wprowadzić wszelkiego rodzaju warzywa jesienne, tj. dynie, bakłażana, kabaczka, cukinie, czyli warzywa bardzo bogate w wszelkiego rodzaju związki mineralne – mówi Katarzyna Wójs.

Należy pamiętać także o unikaniu produktów, które mają w sobie dużą zawartość cukrów prostych. Także ruch może pozytywnie wpłynąć na nasza oporność .

Posłuchaj:
Katarzyna Wójs, dietetyk
Karolina Średnicka
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Aleksandra Sternik
play
Słowo za słowo(NS) - Magdalena Majka
ZGŁOŚ
interwencje
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN