
Coraz mniej Polaków je mięso, aż milion Polaków to wegetarianie i weganie – wynika z najnowszych badań
Wegetarianizm, weganizm to coraz bardziej powszechne trendy. Zwykle wiążą się z trybem życia, dietą czy z troską o zwierzęta.
Często jednak pojawia się pytanie, czy taki styl życia może być zdrowy, a nasza piramida żywieniowa nie musi mieć w składzie produktów mięsnych? Dietetyk i trener personalny Łukasz Kozioł odpowiada, że może.
Jednak trzeba pamiętać o odpowiednim bilansie diety.
– Jeśli źle zbilansujemy dietę, może to być przyczyną niedoboru takich składników jak: białko, witamina B12, witamina D3, składniki mineralne, żelazo, wapń oraz cynk. Warto wspomnieć, że produkty roślinne nie są dla nas źródłem witaminy B12 i witaminy D czy żelaza. Przyswajanie żelaza z produktów roślinnych praktycznie w ogólne nie występuje i zalecana jest suplementacja tych składników.
Ten ograniczający spożycie mięsa trend mocno daje się zauważyć w sklepach.
Praktycznie każdy ma swoją część ze zdrową żywnością, gdzie można znaleźć mięsne alternatywy jak, np.: tofu, mięso roślinne, humus i wiele innych.