Jesienią pamiętajmy o spożywaniu większej ilości warzyw i owoców

23.09.2020

Równonoc za nami i trwa właśnie pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, która będzie z nami przez najbliższe trzy miesiące. Na razie pogoda dopisuje i teraz jest odpowiedni moment, aby wprowadzić do swojej diety to wszystko co da nam zdrowie zimą.

Jak mówi dietetyk Ewa Groń-Jaśkowiak, z naszych nawyków żywieniowych nie musimy radykalnie rezygnować najlepiej powoli wprowadzać do diety to co da nam zdrowie na zbliżające się chłodniejsze dni.

– Generalnie nie zmieniają się istotnie, ale musimy w jakimś stopniu przygotowywać się do zimy, więc wykorzystujemy jeszcze warzywa i owoce, które są w jesieni najsmaczniejsze i najlepsze i mają najwięcej witamin i składników mineralnych.

Jak dodaje dietetyk, oprócz warzyw i owoców, musimy też pamiętać o ciągłym dostarczaniu naszym organizmom odpowiedniej ilości białka i węglowodanów.

Posłuchaj:
Ewa Groń-Jaśkowiak
Łukasz Raczkowski
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Aleksandra Sternik
play
Słowo za słowo(NS) - Magdalena Majka
ZGŁOŚ
interwencje
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN