Odczytane oświadczenie i pytania bez odpowiedzi. Ciąg dalszy sesyjnej batalii w sprawie spółki NOVA

15.02.2021

Radni Prawa i Sprawiedliwości – Wybieram Nowy Sącz na wznowioną po przerwie sesję Rady Miasta Nowego Sącza przygotowali szereg pytań do prezesów spółki NOVA. Przypomnijmy, dyskusja dotyczyła nieprawidłowości, które miała wskazać kontrola Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Nowym Sączu.

Odpowiedzią na pytania radnych było przygotowane przez prezesów spółki NOVA oficjalne oświadczenie. Jednak każda próba rozpoczęcia jego czytania kończyła się wyłączeniem mikrofonu przez przewodniczącą Rady. Iwona Mularczyk tłumaczyła to zabraniem przez gości głosu “nie na temat” i lekceważeniem Rady, a przede wszystkim mieszkańców Nowego Sącza.

Ostatecznie prezesom udało się przeczytać oficjalne oświadczenie i choć radni mieli nadzieję, że dzięki temu uzyskają odpowiedź na pytania to panowie prezesi podziękowali i opuścili zdalne obrady Rady Miasta Nowego Sącza.

Po 30-minutowej przerwie na spotkanie klubu PiS – Wybieram Nowy Sącz, radni przegłosowali 12-11, że sesja zostaje przerwana i będzie kontynuowana we wtorek, 23 lutego o godz. 15:00.

Ponadto inspektor WIOŚ Ewa Gondek poprosiła o zabezpieczenie nagrania z przebiegu obrad Rady Miasta na potrzeby wniosku do sądu o przeprowadzenie dowodu z przebiegu sesji. Najprawdopodobniej powodem jest niewłaściwe zachowanie prezesa spółki NOVA Krzysztofa Krawczyka, który w trakcie dyskusji nawiązywał do życia prywatnego inspektor Gondek.

Słowo za Słowo (M) - Tomasz Bełzowski
Słowo za Słowo (NS) - Jan Golba