Owoce i warzywa znów droższe

06.09.2019

Z danych ogólnopolskich wynika, że z tego powodu ich spożycie w Polsce zaczyna spadać. Także klienci tarnowskiego Burku potwierdzają, że, zwłaszcza owoce, zaczynają być rarytasem kupowanym od święta.

Potwierdzają to sprzedawcy. Dla przykładu – kilogram jabłek kosztował przed rokiem 2,50. Dziś trzeba zapłacić już 4 zł. Za główkę kapusty czy kalafiora trzeba zapłacić około 5 złotych.

Do tanich nie należą też fasolka czy pomidor.

– Kolosalna jest różnica. Jabłko w tamtym roku kosztowało 2,50zł, teraz 4zł. Gruszka 5-6zł. Śliwka 3,50-4 zł. Warzywa też są drogie. Główka kapusty 5-6 zł, kalafior 5 zł. To prawie 100%.

Wzrost cen odczuwamy po kieszeni – mówią mieszkańcy regionu.

Najdroższe są gruszki, to przesada jest. Śliwki też, 4 śliwki i już ważą kilogram.

Sprzedawcy mówią, że ceny nie są podnoszone tylko po to, by bardziej zarobić na klientach. Ich zdaniem brakuje producentów na giełdzie warzywnej. Dla przykładu, kiedyś było pięciu, teraz jest jeden.

– Cena nie jest wywindowana sztucznie, tylko brakuje na giełdzie owoców i warzyw. Kiedyś było pięciu producentów, teraz jest jeden.

Jesień to szczyt sezonu na śliwki, jabłka i winogrono.

Posłuchaj:
Sprzedawca
Klientka
Sprzedawca
Wydawca, Sylwia Łabuz
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Słowo za słowo (M) - Andrzej Potępa
play
Słowo za słowo(NS) - Jacek Migacz
ZGŁOŚ
interwencje
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN