
Świąteczne tradycje w Zalipiu
Boże Narodzenie na Powiślu Dąbrowskim obchodzono z wieloma tradycjami, które przetrwały w niektórych domach do obecnych czasów.
W Zalipiu – malowanej wsi, barwnie ustrojone domy, suto zastawione stoły i wiele tradycji z dziada pradziada.
– Święta to był wyjątkowy czas, bo myślano już o nich kilka miesięcy wcześniej – mówi Wiesław Trójniak z Zalipia.
– Dawniej, o Wigilii myślało się już w lecie. Jak się piekło chleb, to później suszyło się owoce – tzw. suszki. Produkty przygotowywało się na Wigilię cały rok. Nie było, tak, jak teraz ryby, ale groch z kapustą, kasza z owocami i makaron z makiem – wspomina Wiesław Trójniak.
Od kilkunastu lat w gospodarstwie Wiesława Trójniaka z Zalipia można zobaczyć tradycyjną szopkę z Powiśla Dąbrowskiego, a także wnętrze domu, w którym zasiadano do świątecznego stołu.