Znamy stanowisko wojewody ws. głosowania online

05.05.2020

Wojewoda małopolski, Piotr Ćwik, nie zamierza kwestionować uchwał tarnowskiej Rady Miejskiej, które zostały podjęte online w marcu.

O tym, że doszło do złamania statutu gminy miasta, który nie przewidywał glosowania online, informowało wojewodę Stowarzyszenie Przyjazny Tarnów. Dlatego wystąpiło ono do wojewody z wnioskiem o uchylenie głosowanych 19 marca uchwał.

Jak wyjaśnia rzeczniczka wojewody małopolskiego, Joanna Paździo, jeśli doszło do naruszenia prawa, to jest ono na tyle w niewystarczającym stopniu, by organ nadzoru mógł jednoznacznie stwierdzić nieważność tych uchwał. Jak jednak przyznaje, sytuacja jest bardzo niejednoznaczna.

– Stwierdziliśmy, że w imię zasady proporcjonalności nie mamy podstaw do kwestionowania tych uchwał. Stoimy na stanowisku, że sam fakt braku możliwości fizycznego uczestniczenia w sesji nie jest wystarczającą podstawą do stwierdzenia nieważności danej uchwały. W takich sytuacjach musimy wskazać konkretny przepis, który został w danym przypadku naruszony. Tutaj sytuacja jest bardzo niejednoznaczna, a z drugiej strony powodem tego, żeby przeprowadzić sesję w trybie online, było to, żeby zminimalizować ryzyko zakażeń. Są to na tyle silne argumenty, żeby nie podejmować kroków nadzorczych w tej sprawie.

Jak komentował Tadeusz Mazur, prezes stowarzyszenia Przyjazny Tarnów i przewodniczący Rady Osiedla Koszyce , “przewodniczący Rady Miejskiej w Tarnowie pozwala sobie na tego typu hasanie i interpretowanie statutu według własnego widzimisię.”

Jakub Kwaśny, przewodniczący Rady Miejskiej, komentował na naszej antenie zaskarżenie uchwał jako “pieniactwo i efekt skrajnie złej woli.”

Posłuchaj:
Joanna Paździo