Opłatki z Błonia na wigilijny stół

14.12.2018

Podzielą się nimi nie tylko mieszkańcy diecezji tarnowskiej. Ten biały chleb pojechał także na Ukrainę oraz do Francji, Niemiec, Norwegii, Wielkiej Brytanii, a nawet do Afryki.

– Opłatki piecze się w Błoniu przez cały rok, jednak najbardziej pracowity czas trwa od września do grudnia – mówi Beata Przeklasa z Zakładu Przetwórczo – Handlowego Wyższego Seminarium Duchownego w Błoniu koło Tarnowa.

– Receptura jest bardzo prosta. Opłatek powstaje z mąki i wody, ciasto trzeba dobrze wymieszać, przelać do naczynia i trafia ono do specjalnego pieca, przypominającego duże żelazka. Piece mają grawery. Ilustracje przedstawiają świąteczne motywy – dodaje.

W Błoniu piecze się głównie białe opłatki ale też kolorowe: niebieskie, żółte, różowe, zielone i pomarańczowe. Uzyskane pieniądze z rozprowadzania opłatków są przeznaczone na utrzymanie tarnowskiego seminarium.

Biały chleb, którym dzielimy się z najbliższymi ma znaczenie symboliczne – mówi ks. Piotr Barczyk, proboszcz w Błoniu i dyrektor Zakładu.

To przekazywanie sobie miłości, pojednania i daru pokoju – podkreśla.

W tym roku po raz drugi, obok kościoła w Błoniu powstaje żywa szopka. Od Wigilii do sylwestrowego poranka w zagrodach można będzie oglądać osiołki, konie, wielbłądy, lamę i baranki.

Posłuchaj:
Beata Przeklasa
ks. Piotr Barczyk
Ewa Biedroń
Udostępnij:
rdn_f TV
play
Rozgryźć Kościół - ks. Piotr Cebula
play
Słowo za słowo (M) - Stanisław Sorys
play
Słowo za słowo (NS) - Jan Golba
ZGŁOŚ
interwencje
POLECA
Koncert Życzeń
Spraw swoim bliskim
muzyczną niespodzianke
CO? Gdzie? Kiedy?
patronat radia RDN